اعمال تحریم ها چه تاثیرات مثبت و منفی بر دنیایit گذاشته است؟
آیا اعمال تحریم ها تاثیر مثبت ویا منفی بر دنیایit دارد؟
همان طور که می دانید اعمال تحریم، یک ابزار برای رسیدن به اهداف و مقاصد سیاسی به شمار می رود که از سوی کشورهایی بر علیه کشور های مخالف خود وضع می گردد. متاسفانه کشور ما هم از این امر مستثنی نبوده و تحریم های زیادی از سوی کشور های بزرگ صنعتی از جمله آمریکا و اتحادیه اروپا در زمینه های مختلف اقتصادی، کشاورزی، پزشکی،صنعتی ، …… و همچنین حوزه IT بر علیه کشور ما اعمال گردیده است.
IT و پیوستگی عمیق آن با سیاست های اقتصادی در میان کشورها و بنگا ه های اقتصادی، وجود یا عدم وجود امکانات و ابزارهای ارتباطی پیشرفته برای کنترل مبادلات تجاری، مالی، پولی و امکان بهر ه گیری از ابزارها و برنامه های مختلف IT تاثیر زیادی در روند اعمال تحریم ها داشته است. استفاده از تحریم های حوزه IT از سوی برخی از کشورها ، برای اعمال فشار بر بنگاه های اقتصادی از جمله عواملی است که در کارآمدی تحریم اقتصادی علیه یک کشور مؤثر است و درجۀ موفقیت آن را تا حد زیادی بالا میبرد و ازطرف دیگر نداشتن امکانات و ابزارهای الکترونیکی ارتباط جمعی بر ناکارآمدی کشور مورد تحریم هم مؤثر بوده است.
توافقی موسوم به برجام یا همان برنامۀ جامع اقدام مشترک صورت گرفت، که براساس آن، کشورهای مقابل با انجام سازوکاری برای اثبات صلح آمیز بودن فعالیت هسته ای ایران، به لغو تحریم های هسته ای علیه این کشور موظف شدند. این توافق می توانست تاثیر مثبت زیادی بر اقتصاد ایران داشته باشد که با کم لطفی کشورهای استعمارگر، این توافق به چالش کشده شد.
تاثیرات مثبت تحریم ها بر دنیای IT
زمانی کالاهای ایرانی توان رقابت در عرصههای جهانی را نداشتند اما الآن شرایط بسیار فرق کرده است. بسیاری از صنایع از جمله صنعت IT میتوانند کالاهای تولیدی خود را با قیمتی پایینتر از نرخهای جهانی در بازارهای دیگر از جمله کشورهای همسایه بفروشند. دولت اگر در این راستا از صنایع گفته شده، حمایت کند ، تولید کنندگان و سرمایه گذاران IT می توانند با حداکثر ظرفیت وارد مدار تولید شوند و به رونق صادرات و جبران افت صادرات نفت خام کمک خواهد کرد. در این صورت شاخص رشد اقتصادی کشور نیز به خاطر کاهش فروش نفت منفی نخواهدشد.
علاوه بر آنچه گفته شد، افزایش تولید داخل و صادرات میتواند اشتغالزا هم نیز باشد. از این رو دولت باید از تصمیمها و سیاستگذاریهای مخرب خودداری و سرمایهگذاران و تولیدکنندگان علم IT را از بلاتکلیفی نجات دهد.
علاوه بر بورس و مسکن، بازارهای IT نظیر خرید و فروش قطعات الکترونیکی و برنامه ها و نرم افزار های بروز دنیای IT نیز از تحریمها متأثر شدهاند اما بخشی از این تأثیرات مثبت بوده است و حتی دولت میتواند از این تغییرات مثبت برای کمک به اقتصاد کشور استفاده کند. در این میان کشور ما داشتن دانش فنی در حوزه الکترونیک و برنامه نویسی تا حد قابل توجهی توانسته گلیم خود را از آب بیرون بکشد و از امکانات موجود بیشترین بهره را ببرد و تا حدی در صادر نمودن این دانش هم موفق بوده است.
اگرچه شاهد تورم در بازارهای مختلف ایران هستیم اما رونق تولید و فروش محصولات غیر نفتی بویژه در طراحی و ساخت سیستم های الکترونیکی نیز در زمینه IT رخ داده است. بکار گیری و استفاده از متخصصان IT بومی ایران میتواند در شرایط فعلی تاثیر مثبتی در تولید امکانات و نرم افزار های جدید و از طرفی هم در کنترل تحریم ها و اقتصاد کشور داشته باشد.
داشتن دنیای متفاوت در اینترنت با ویتامین وردپرس
اما اتفاق جالبی در حوزه IT کشور ا فتاده که امیدواریم رونق آن بدون دخالت دولت ادامه داشته باشد. این موضوع به نفع شرکتهای تولیدکننده و سرمایهگذاران در این حوزه خواهد بود. هرچند که کیفیت و مقاومت محصولات تولید شده در ایران مشابه کالا های خارجی نیست ، اما سرمایهگذاران در این زمینه ، میتوانند چشمانداز مثبتی را برای تولیدات قطعات و تجیهزات دیجیتالی کشور رقم بزنند و با تولید قطعات و سیستمهای الکترونیکی به کاهش نقدینگی در جامعه نیز کمک کنند.
در این راستا حجم واردات محصولات خارجی مورد نظر کشور هم احتمالاً به دلیل رشد قیمت ارز، عدم استقبال از کالاهای گران خارجی و قوانین بازدارنده در ماههای آینده کمتر خواهد شد و از سوی دیگر با افزایش تقاضا برای تولیدات داخلی کشور و حذف رقبای خارجی کمک میکند؛ موضوعی که با شعار سال یعنی «حمایت از تولید داخل» همسو است و در نهایت، به تقویت اقتصاد داخلی میانجامد. البته به این شرط که تأمین مواد اولیه واحدهای تولیدی این بخش بخوبی انجام شود و دولت سیاستهای مخربی را در این باره اتخاذ نکند.
بیش از تحریم ها، آنچه که بنگاههای اقتصادی را در زمینه IT به زانو درمیآورد سیاستهای نامطلوب اقتصادی است وگرنه بر اساس علم اقتصاد، افت ارزش پول ملی یکی از راهکارهای تقویت تولید و صادرات است.
نمودار رشد اقتصادی
تاثیرات منفی تحریم ها در دنیای IT
اعمال تحریمها در روند اقتصادی کشور ما تاثیرات منفی هم به همراه داشته است. این موضوع همیشه هم چشمانداز مثبتی نداشته است بهطوری بعد از خروج امریکا از برجام، میبینیم حمایتهای ضمنی کشورهای اروپا از ایران و برجام کمتر شده و حتی شاهد قطع ارتباط سرمایهگذاران خارجی از همکاری با ایران هستیم که این امرخود، سبب تاثیرات منفی بسزایی در اقتصاد کشور ما شده است. برای مثال شرکت های آسیایی تولید کننده مواد اولیه حوزه IT حتی حاضر نشدند در سودآورترین بخش اقتصادی بعد از صنعت نفت یعنی موبایل و تجهیزات مخابراتی باقی بمانند. چراکه آنها با امریکا منافع اقتصادی مشترک زیادی دارد.
البته شاید برخی از سهامداران کوچک و مستقل از امریکا بازهم به همکاری با ایران ادامه دهند اما قطعاً منافع خود را اصل قرار میدهند و ضرر نخواهند کرد. اما همانطور که اشاره شد حتی فعالان اقتصادی کشور هم در وضعیت کنونی تمایلی به سرمایهگذاری در اقتصاد ایران ندارند. مگر آنکه دولت از صنایع موجود حمایت جدی کند و مشوقهایی را برای سرمایهگذاران داخلی در نظر بگیرد.
شما هم می توانید از ویتامین وردپرس دیدن کنید